Sköldkörteln – balansering

Att balansera sköldkörteln (hypotyreos) på egen hand – går det?

Smoothie för sköldkörteln med
blåbär, hallon, avocado, banan,
paranötter, kokosnötsolja och
kokosvatten.

Detox, dag 5 (av 31).

Jag borde egentligen skriva om detoxsymptom. Men faktum är att jag troligen inte kommer att ha några symptom den här gången. Jag har i smyg detoxat, utan att rapportera det på bloggen, under 3 månaders tid i höst. Ja, jag erkänner att jag har varit lite otrogen mot dig läsare. Jag har detoxat i smyg utan att berätta det för dig. Men jag behövde helt enkelt ge mig själv tid att bara vara. Jag ska berätta varför.

Jag fick diagnosen hypotyreos (underaktiv sköldkörtel)
I september fick jag hälsoproblem i form av hypotyreos eller underaktiv sköldkörtel som det heter. Orsaken var en autoimmun sjukdom som heter Hashimotos sjukdom. En autoimmun sjukdom innebär att immunförsvaret börjar attackera kroppen, i det här fallet sköldkörteln.
Min doktor rekommenderade, vad doktorer brukar rekommendera, medicin. Livslång medicinering. En medicinering som inte botar något. För enligt sjukvårdens vetenskap kan man inte bota ett autoimmunt tillstånd som Hashimotos. Det bara är så. Det finns ingen lösning.

Kära sjukvården: vad hände med att ta reda på orsaken till problemet?
Tanken på att äta medicin som inte egentligen hjälper och dessutom behöva göra det resten av livet kändes inte bra. Det kändes inte logiskt heller. Medicinen bestod nämligen av en kemisk form av det hormon som sköldkörteln producerar. Om man äter en kemisk form av sköldkörtelhormon, vad händer då med sköldkörteln? Slutar den fungera helt? Och vad händer med orsaken till att problemet uppstod överhuvudtaget? Jag tror nämligen att det finns en orsak till problemet. I min värld är lågt sköldkörtelhormon ett symptom på något snarare än en orsak.

Jag hade tur som träffade en doktor som, trots att han inte höll med mig faktiskt ändå kunde förstå hur min upplevelse var. Han lät mig göra ett försök på egen hand.

Jag bestämde mig för att försöka bota mig själv
Jag bestämde mig för att lära mig allt jag kunde om sköldkörteln. De kommande veckorna och månaderna tillbringade jag med att läsa och lyssna på allt från bloggartiklar, forskningsrapporter, föreläsningar och radioprogram. Min doktor gav mig 4 veckor att försöka göra något åt saken själv. En extremt kort tid då det skulle ta omkring ett halvår att med hjälp av medicinering balansera sköldkörtelhormonerna. Men 4 veckor senare skulle jag lämna prover igen och baserat på om dessa prover gått upp eller ner skulle jag antingen börja medicinering eller ej.

Kan näringsämnen i kosten hjälpa
kroppen att läka ett autoimmunt
tillstånd?

Mina värden har balanserats
Nu 3 månader efter första provtagningstillfället är mina sköldkörtelhormoner normala. Jag har fortfarande förhöjt TSH, som är ett styrhormon som stiger när sköldkörteln inte fungerar optimalt. Men det har gått ner från 13 till 3,3 (det ska ligga under 4,4 men helt optimalt är omkring 2). Något jag jobbar med och som den här detoxen och kommande tid kommer att vara fokus för. Läkning och balansering.

Jag kommer att skriva mer om vad det är jag har gjort (samt varför) för att balansera min sköldkörtel. Men här kommer några kort sammanfattade punkter.

Vad jag gjorde för att balansera sköldkörteln på egen hand:
Jag rekommenderar inte någon att sluta med sin medicin. Jag rekommenderar egentligen ingenting och vill understryka att jag inte är medicinskt utbildad. Men jag hade velat hitta information om alternativa lösningar och därför delar jag med mig.

Jod är  vitalt för sköldkörteln.
Siffrorna i T3 och T4 innebär
antal jodmolekyler.
  • Rensa kroppen
    Sköldkörtelhormonerna T3 och T4 produceras/omvandlas i lever, njurar och tarmar. Om dessa inte fungerar som de ska blir det svårt för sköldkörteln att fungera optimalt.
    Det är troligen inte en slump att sjukvårdsupplysningen och andra onlinekanaler för sjukvården rapporterar förstoppning som ett vanligt symptom hos personer med hypotyreos.
    För att det överhuvudtaget ska vara möjligt att ta upp den näring vi äter att kunna tas upp måste vi ta bort plack, slagg och gifter som ligger i vägen för näringsupptag och den naturliga avgiftningsprocessen.
    Läs gärna mer om grundprinciper för detox.
  • Kost som aktiverar och stöttar organ som samarbetar med sköldkörteln
    Jag har valt att stötta, inte bara sköldkörteln utan även lever, mag- tarm, njurar, binjurar, bukspottkörtel och blod. Kroppens organ fungerar som i ett ekosystem tillsammans, inte isolerat från varandra. Därför tror jag inte att det räcker med att bara titta på sköldkörteln.

    Ingredienser för leverreningsdrink.

    Massor med färsk frukt och grönsaker (OBS ej goitrogena livsmedel se nedan), kokosnötsolja, linfröolja, kokosvatten, nötter som innehåller högt innehåll av mineraler (främst paranötter, mandlar) och fröer.
    För att förenkla för kroppen att ta upp näring har jag juicefastat med grön juice periodvis raw smoothies där jag bytt ut upp till två (ibland tre) mål per dag.

  • Näringstillskott som direkt eller indirekt (via andra organ) aktiverar sköldkörteln
    Adrenal response stöttar
    binjurarna, som i  sin
    tur kan vara orsaken
    till hypotyreos.

    Multimineraltillskott samt kelp (jod)
    Extra magnesium
    Innate Adrenal Response
    Ashwagandha (Innate adrenal response innehåller ashwagandha somnifera men jag har även använt ett annat, ayurvediskt örtpreparat som heter Himalaya)
    Chlorella (samt mighty greens)
    Maca pulver (ekologiskt, raw)
    D-vitamin (D3)
    Kokosnötsolja (ekologisk, kallpressad)
    Linfröolja
    Triphala Rose

  • Ät inte gluten!
    Jag har helt tagit bort gluten från min kost då det visat sig finnas samband mellan glutenintolerans och autoimmuna sjukdomar.
    Jag har helt valt att skippa mjöl och bröd i alla dess former. Har även helt tagit bort alla gryn och ris samt undvikt kokt olja (om det inte är kokosnötsolja eller olivolja) och mjölkprodukter. Läs gärna mer om grundprinciper för detox.
  • Undvika goitrogena livsmedel
    Goitrogena livsmedel innebär livsmedel som gör att sköldkörteln går långsammare. Exempel på dessa är broccoli, jordgubbar, jordnötter och de flesta kålsorter (grönkål, svartkål, vitkål).
  • Minimera intaget av fluor
    Fluor konkurrerar ut jod, som är ett viktigt mineral vid produktion av sköldkörtelhormon. Faktum är att siffrorna i T3 och T4, som sköldkörtelhormonerna heter, innebär antalet jodmolekyler.
    Jag har bytt ut min tandkräm mot fluorfri.
  • Stress och sköldkörtelproblem hänger ofta ihop
    Dagliga rutiner som läker, rensar ut och balanserar kroppen är viktigt. Aktiviteter som ökar cirkulationen i kroppen samt balanserar stressnivån. Faktum är att binjurar och sköldkörtelproblem har ett starkt samband. Binjurarna producerar stresshormonerna adrenalin och kortisol. Stress över lång tid kan leda till binjuretrötthet som i sin tur påverkar sköldkörteln.
    Jag har valt att stötta binjurarna med ashwaganda somnifera via två olika ayurvediska örtpreparat (se ovan) samt med mineraler.

Fler artiklar om sköldkörtelproblem och självläkning

http://komtillbaka.blogspot.se/2014/01/att-balansera-skoldkorteln-hypotyreos.html?m=1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *