ALLA får läckande tarm av gluten

ALLA får läckande tarm av gluten!

Ny forskning visar att inte bara glutenintoleranta, utan alla människor drabbas av läckande tarm när de äter gluteninnehållande spannmålsprodukter som bröd och pasta.

Dr Alessio Fasano har forskat om detta och det visar sig att vi människor, till skillnad från alla andra primater har ett förändrat protein som de saknar. Proteinet i fråga heter haptoglobin två, även kallat zonulin. Fördelen med detta protein som finns i vårt tarmsystem var att det hjälpte oss under vår eveolution när vi drack bakteriellt förorenat vatten från något vattenhål.

Zonulinet reagerar på bakteriegifter i till exempel salmonella- och kolerabakterier. Zonulinet möjligör då att vatten läcker ut från kroppen till tarmen och vi får diarréer och kan på så sätt snabbt bli av med de giftiga bakterierna.

Problemet för människosläktet som är den enda primat som äter spannmål, är att zonulinet även reagerar på gliadin, en del av glutenkomplexet i spannmål, framför allt vete. Denna reaktion skiljer sig dock på ett avgörande sätt från reaktionen på bakterigifter. När zonulinet reagerar på gluten så blir resultatet inte enbart att vatten läcker ut ur kroppen till tarmen, utan också att tarmen läcker åt andra hållet, in i kroppen. Därmed kan allehanda proteiner från vår föda, som definitivt inte hör hemma i vårt blodomlopp få fri passage in.

mage-ont-jeans

[Kommentar: Drabbar många unga som
är uppvuxna på välling, pasta och bröd]

De som lider av glutenintolerans drabbas av ett mycket högre läckage från tarmen och in i kroppen men alla drabbas mer eller mindre, även de som inte visar tecken på glutenintolerans. Dr Fasanos forskning har kopplat detta läckage till en lång rad autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit, Chron’s och diebetes typ 1.

Läs mer på Dr William Davis blogg här… (engelska)

Källa: Karl Hultén

 

Studie … Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines.

ζ

 

Studie: ALLA får läckande tarm av gluten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *