Kokosolja, info från Svensk Hälsokost

Kokosolja

Kokosnöten (cocos nucifera) är ingen nöt som man skulle kunna tro, utan en stenfrukt vars frövita (det vita kokosnötsköttet) samt kokoksmjölken konsumeras. Frövitan är rik på både nyttiga fetter och kostfiber. Kokosmjölken är i hålrummet inuti kokosnöten och när den mognar blir det till slutdet fasta kött som bildar frövitan. Kokosfett innehåller goda fettsyror som ej lagras i kroppen utan fungerar istället som energi.

  • Hur påverkar kokosfettet vår kropp och vad har den för egenskaper?
  • Kan kokos bidra till en ökad fettförbränning?
  • Vad har kokosen för användningsområden?

En nyttig nöt att knäcka

Kokosfett är unikt då den till skillnad från andra vegetabiliska oljor har en hög andel mättade fettsyror. Tidigare har kokos ansetts onyttigt på grund av det höga innehållet av mättat fett men innehållet av medellånga fettsyror används som energi istället för att lagras i kroppen. Det ger en ökad energiförbrukning i levern och en ökad mängd energi som musklerna kan använda. Kokosfett består till 90 procent av korta och mellanlånga mättade fetter vilket gör att den har en låg smältpunkt och fungerar som både fett och olja. Kokosfett innehåller även mycket laurinsyra som är antibakteriell, stärker tarmbakterierna och immunsystemet. Laurinsyra finns i modersmjölk där den hjälper till att skydda barnet från infektioner.

Ökad mättnadskänsla och förbränning

Studier gjorda på både djur och människa visar att fetterna i kokos höjer ämnesomsättningen och ger ökad mättnadskänsla. En lunch bestående av rikliga mängder med kokosfett resulterade i färre kalorier till middag och ökade samtidigt energiförbrukningen. Högre intag av kokosfett skulle då kunna bidra till minskad risk för övervikt då kokos verkar ge mer mättnadskänsla och resultera i minskad risk för överätande. En förklaring kan fetternas förmåga att förbrännas direkt i levern, vilket ökar temperaturen i levern varpå den högre temperaturen minskar aptiten.

Tillverkning

Kokosfett (extra virgin) innehåller endast det färska, rena, vita köttet från kokosnöten och har högt närings- och smakinnehåll, den används till den kallpressade oljan. Efter det att kokosnöten har öppnats, utvinns oljan genom en centrifugeringsteknologi som bevarar den härliga smaken och doften av kokos.

Oraffinerad ekologisk kokosolja är också kallpressad av färskt kokosnötkött och den innehåller samma nyttiga egenskaperna från kokosfett men inte smaken eller doften av kokos. Smaklöst kokosfett föredras av många att använda vid fritering, stekning eller bakning. Fettet kan förvaras i rumstemperatur och blir flytande vid 24°C.

Kokosens många användningsområden

Tack vare kompositionen av fettsyror är ekologiskt kokosfett/kokosolja idealisk i lågkolhydratdieter och användningsområdena är många, exempelvis som pålägg på brödskivan, i smoothies, i kaffet, i bakverk eller som tillsats till maten efter stekning och kokning för att bevara vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ekologiskt kokosfett innehåller givetvis inga konserveringsmedel eller tillsatser.

Kokos till hudvård

Tack vare den härliga doften som för oss till exotiska platser och kokosens uppmjukande egenskaper använder många den som ansiktskräm, lotion eller på torra hårtoppar. En riktigt härlig kroppspeeling kan du själv göra genom att blanda ihop ekologiskt socker, ekologisk olivolja och ekologisk kokos till en smet. Förvara i en glasburk. Efter du duschat så masserar du in peelingen på blöt hud till sockret smält, skölj sen av kroppen. Du blir fantastiskt len och återfuktad och behöver sällan smörja in dig med något efteråt.

Sammanfattning:

Nu  har du fått lära dig att kokosnöten kan vara allt från en sportdryck, hudkräm, pålägg, smör, olja till mjöl  eller chips. Tack vare kokosnötens unika sammansättning av korta och mellanlånga mättade fetter och höga innehåll av laurinsyra stärker den immunförvaret och ger ökad mättnadskänsla och ökad förbränning.

  • Kokos innehåller stora mängder nyttiga, mättade fetter
  • Kokos kan stärka immunsystemet
  • Kokos ger mättnad och kan öka ämnesomsättningen
  • Kokos har en rad användningsområden inom hudvård och som livsmedel

 

Källa: Svensk Hälsokost

 

Du köper Ren Ekologisk Kokosolja HÄR

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *