Varför man inte ska äta gluten?
Vår matsmältning och ämnesomsättning är utvecklad under miljontals år. Men spannmål har vi bara odlat i några årtusenden. Vitt mjöl har endast funnits i 120 år. Eftersom det inte skett någon ändring i våra gener de senaste 40000 åren så är vi inte gjorda för att kunna hantera spannmål vilket gör att vi kan bli sjuka om vi äter det. De människogrupper som fortsatt äta ursprunglig människoföda har sluppit undan många sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och mångacancerformer. 5
Glutenintolerans (celiaki) innebär att det saknas ett enzym i tarmen för att kunna bryta ner gluten men även människor utan celiaki kan bli sjuka av gluten. Gluten bidrar hos många människor till en rubbning rubbning och ökad genomsläpplighet i tarmen. Maten bryts inte ner som den ska eftersom enzym och bakterieflora är rubbad. När tarmen får ökad genomsläpplighet kan allergier uppstå eftersom proteiner som tränger igenom tarmen uppfattas som inkräktare av kroppen. Allergin ökar inflammationen i kroppen vilket kan leda till många sjukdomar i förlängningen. 4 Läs mer om immunförsvaret här. Eftersom spannmål är onaturlig för våran matsmältning så kan den försämra tarmfloran, bryta ner skyddsbarriärer i tarmen och blodkärlen och blockerar eller aktiverar myriader av receptorer i kroppens intrikata endokrina och metabola system. 5
Exempelvis kan personer drabbade av autism och ADHD bli hjälpa av att utesluta gluten ur födan. 1, 2, 3 En annan grupp människor som kan bli hjälpta av att utesluta gluten är de som är drabbade av schizofreni. Läs mer här.
Koststudie gjord på barn med ADHD: 6
Källor:
- http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=5303921
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20406576
- http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863%2812%2900226-4/abstract
- http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863(12)00226-4/abstract
- http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/striden-om-maten-missar-evolutionen_8412072.svd?fb_action_ids=10153103106625106&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7b%2210153103106625106%22:680319495314192%7d&action_type_map=%7b%2210153103106625106%22:%22og.recommends%22%7d&action_ref_map=%5b%5d
- http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kostbyte-kan-lindra-adhd_5915201.svd
- http://www.systerkarin.se/blog/tag/varf%C3%B6r-%C3%A4r-gluten-farligt/