Längtan skapar olycka

Vad längtar du efter? Den stora kärleken, barn, eller att barnen ska flytta hemifrån? Att din livssituation ska bli ”bättre”? Att du ska få mer pengar? Och DEN DAGEN dina önskningar uppfylls – då är du LYCKLIG?

LÄNGTA INTE EFTER DET DU INTE BEHÖVER. Det kan vara som att upprätthålla MISSNÖJE över det liv du lever just nu, och då är du inte helt närvarande i NUet, och fokus hamnar istället på det du tror fattas – och BRISTEN är ett faktum. Jämförelser med andra, avundsjuka och bitterhet kan också få en gräddfil rätt in i ditt psyke.

Tänk nu att du verkligen skulle få allt som du längtar efter – hur mycket skulle förändras?

Att aldrig bli nöjd, att vara missnöjd, är ett särskild sinnestillstånd – ett förhållningssätt som du har vant dig vid att ha. Så oavsett vad du skulle få – skulle du inte bli nöjd, utan fortsätta att klaga eller längta efter något annat du inte har.

Om man längtar bort från det man faktiskt redan har, och borde vara tacksam för, förnekar man nuet, som ju är LIVET som vi lever NU. Det betyder ju att jag förnekar VERKLIGHETEN. Det skapar känslan av OLYCKA.

De flesta av oss har det ju inte direkt miserabelt. Men det verkar som att de som till synes har allt är lyckligare? Pengar, fina hus, båtar, social status, rätta jobbet, massor av vänner mm…. Om man skulle ta till exempel alla Facebook-inlägg har ju nästan alla det helt fantastiskt! Dock är ju VERKLIGHETEN så att dom ändå inte alltid är nöjda. Ja, kanske just i den stunden fotot togs, men det är ju bara en fasad.

Längtan kan vara den förklädda känslan av BRIST, och det är en känsla som förföljer oss som en herrelös hund. Vart vi än vänder oss, vart vi än går, och vad vi än har eller inte har – så är hunden oss i hälarna…..

Känslan av brist gör att man lever i en konstant rädsla att FÖRLORA, som skapar ORO över att t.ex min partner kommer att lämna mig, mitt nya jobb klarar jag inte av eller blir trist, mina pengar kan försvinna, jag blir övergiven av mina vänner.
Och som man tänker/känner det – så blir det. Och så ska det vara, för inget i livet varar ju speciellt länge – allt är ständigt i rörelse och förändring, inget är för evigt. Ibland blir det som man vill och ibland inte, och en dag förlorar vi ju allt – den dagen vi dör.

I både stunder av sorg och lycka – både trösten och hotet är att ”det går över”. Allt går över. Inget av vad jag upplever just nu kommer att bestå, så kämpa inte emot, släpp det, vänta in nytt.

Jaha, nu vet jag hur det förhåller sig – att jag förhåller mig ”fel”? Hur gör jag för att slippa känna av bristen och längta efter något som ändå inte gör mig lyckligare?

1. Leta inte på utsidan dig själv efter ”lyckan”, ge inte något/någon annan trollstaven för att skapa din lycka, gör dig oberoende av vad andra tycker, tänker och gör. Att längta efter något man inte behöver är ett bottenlöst sinnestillstånd som gör dig olycklig. Varje gång längtan kommer upp – släpp den. Om och om igen – så många gånger som det behövs.

2. Men, är det fel att ha mål att kämpa för? Absolut inte. Men om du inte är nöjd nu – hur nöjd tror du då att du kommer att bli sedan? Att vara nöjd är också ett sinnestillstånd.

3. Sluta att jämföra dig med andra, eller med vad andra har eller inte har.

4. Lär känna dig själv, den som verkligen är DU, bakom alla dina tankar och känslor. Bli din egen observatör och förstå att du alltid har ett VAL i det du gör/inte gör. Ta ansvar för dig och ditt liv. Belasta ingen annan för hur du har det.

5. Njut av livet, men förstå att nya känslor och dagar kommer och går, liksom både glädje och sorg. Det ÄR livet! Spill inte bort ditt liv på längtan eller missnöje med det du faktiskt redan har och alla oanade möjligheter till vad som kan komma att ske. Bry dig inte om så mycket vad du tjänar, hur du bor, vem som gillar dig eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *